samtidig at skræmme faste brugere væk

Jævnfør Qvortrups pointe (kapitel 2) om at begrundelsen for at anvende it ikke skal styres af, hvad man kan og bør gøre med it, men i stedet at lade fænomenerne uden for it forme anvendelsen, hvilket i denne relation vil sige at anvende it til at udvikle kvaliteten af museumsbesøget ved at facilitere behovstilpassede læringsoplevelser og målrette kommunikationen efter forskellige typer af brugere. Jeg vil i det følgende uddybe resultaterne af de danske museers web-brugerundersøgelse og herefter kaste et blik på to nyere og internationalt anerkendte teorier om webbrugere i al almindelighed – den såkaldte Net Generation eller The Digital Natives – og om hvilke motivationer, der driver disses deltagelse i kommunikation og læring på webbet. 5.3 MUSEERNES WEBBRUGERE I september 2010 udkom den første danske undersøgelse af museernes webbrugere, og af den fremgår det, hvem der bruger museernes hjemmesider hvor meget og hvorfor. Som det bliver påpeget af Kulturarvsstyrelsens kontorchef Ole Winther, peger resultaterne på, at museernes største udfordring lige nu er at fastholde de kernebrugere, der ikke ønsker dialog via hjemmesider, og samtidig få den store gruppe i tale, som benytter internettet mere og mere: “Det er tankevækkende. Vi har en gruppe, som er uenige i, at museernes hjemmesider skal være sociale medier, og som er meget konservative i deres brug af hjemmesiden. På den anden side er danskerne den befolkning, hvor flest har en profil på Facebook, og hvor brugen af nettet til private som arbejdsrelaterede opgaver bliver mere og mere udbredt. Det kunne tyde på, at museernes web-strategier går ud på at forny sig uden samtidig at skræmme faste brugere væk.” 23 Helt konkret er undersøgelsen baseret dels på en kvantitativ elektronisk spørgeskemaundersøgelse af et repræsentativt udvalg af danske borgere (ud fra parametrene køn, alder, uddannelse og region) og 23 http://www.kulturarv.dk/presse-nyt/nyhed/artikel/museernes-hjemmesider-til-eftersyn/ Den digitale generation på museum 50 dels på kvalitative fokusgruppe-interviews med 33 udvalgte respondenter fra den kvantitative undersøgelse. På baggrund af den kvantitative undersøgelse bliver der opridset fire brugertyper: Museums- og webbrugere: borgere, der benytter både museum og web (31 %). Brugerne tilhører primært de moderne fællesskabsorienterede og de fællesskabsorienterede. Museumsbrugere: borgere, der har benyttet museer mindst én gang om året, men som ikke har brugt en museumshjemmeside inden for det sidste år (39 %).

Brugerne er de tidligere nævnte fire segmenter, der er overrepræsenterede i museerne. Webbrugere: borgere, der bruger museer mindre end én gang om året, men som har benyttet en museumshjemmeside inden for det sidste år (3 %). Webbrugerne tilhører primært segmenterne centergruppen, de moderne fællesskabsorienterede, de traditionelle fællesskabsorienterede Ikke-brugere: borgere, der hverken har benyttet museer eller museumshjemmesider inden for det sidste år (27 %) (Kulturarvsstyrelsen, 2010, p.8). Webbrugerne udgør 3 % af deltagerne i undersøgelsen, og da dette antal er for lille til, at brugertypen kan undersøges særskilt, har man valgt at udelade denne gruppe fra den resterende del af rapporten. Dog pointeres det, at det ifølge international forskning er en interessant brugertype, fordi den er voksende, og fordi den rummer de borgere, der kun tilegner sig viden gennem digitale medier. Netop derfor bør museerne også tage højde for gruppen i deres digitale kommunikation og formidling. Ifølge Danmarks Statistiks tal for danskernes it-vaner fremgår det tydeligt, at danskerne er klar til at bruge de digitale mediers muligheder fuldt ud (Kulturarvsstyrelsen, 2010, p.8). Webbrugerundersøgelsen skal ses i sammenhæng med den nationale brugerundersøgelse af museernes fysiske brugere og begge undersøgelser anvender Gallups segmenteringsværktøj ”GallupKompas”. Sammenligner man webbrugerne med brugerundersøgelsen fra de fysiske museer, afviger de demografiske fakta ikke meget; også her udgøres webbrugerne hovedsaligt af kvinder (54 %) og relativt få er unge mellem 15-29 år (17 %). I forhold til segmentfordelingen er der altså også blandt webbrugerne markant flere moderne fællesskabsorienterede og fællesskabsorienterede borgere og færre af de traditionelle og de traditionelle individorienterede. Ikke-brugerne er primært mellem 30-49 år (43 %) eller unge mellem 15-29 år (24 %) og ældre mellem 50-64 år (22 %) (Kulturarvsstyrelsen, 2010, p.20). Ikke-brugerne og museumsbrugerne (der ikke bruger hjemmesiderne) udgør sammen 66 %, hvilket betyder, at kun en tredjedel af respondenterne bruger museernes hjemmesider. Af disse er det segmenterne de moderne fællesskabsorienterede og centergruppen, der hyppigst bruger museernes hjemmesider. 5.3.1 HVILKE KRAV HAR WEBBRUGERNE TIL MUSEERNES HJEMMESIDER? Den digitale generation på museum 51 Den primære årsag til at brugerne benytter museernes hjemmesider, er at forberede et besøg på det fysiske museum (80 %). Herudover benytter over halvdelen af brugerne hjemmesiderne til at søge information om museets genstande, samlinger eller udstillinger (62 %) eller museets aktiviteter (54 %). 52 % af webbrugerne mener, at museernes hjemmesider skal være en læringsressource. Og under 1 % af hjemmesidebrugerne deltager i online sociale netværk på museernes hjemmesider.

I relation hertil bruger 36 % af alle respondenterne sociale medier som Facebook og Twitter hver dag eller næsten hver dag. Andelen af respondenter, som bruger sociale medier til daglig, er højest blandt dem, der hverken bruger museer eller museernes hjemmesider (39 %) (Op.cit. p.12). Sammenligner man disse statistiske informationer med Werner Schweibenz typografi over museumshjemmesider, kan webbrugernes årsager til at benytte museernes hjemmesider karakteriseres således Brochuremuseet er den primære anvendelsesform, idet det største antal brugere (80 %) benytter hjemmesiderne til at forberede et fysisk besøg Genstandsmuseet, hvor webbrugerne søger information om museets genstande og aktiviteter, er den næststørste anvendelsesform Det lærende museum fremgår ikke som en egentlig svarmulighed i undersøgelsen. Der er således ikke spurgt til “at lære noget nyt” som en årsag til, hvorfor brugerne benytter museernes hjemmesider. Der er dog spurgt til årsager som “at blive underholdt”, hvilket 4 % angiver som årsag til, hvorfor de bruger hjemmesiderne, mens 2 % angiver “at deltage i konkurrencer og spil” som årsag. Ifølge 52 % af webbrugerne bør museernes hjemmesider dog være en læringsressource. Det virtuelle museum, som tilbyder noget andet end det fysiske museum, er heller ikke en fremtrædende anvendelsesform; under 1 % deltager i online sociale netværk, 2 % deltager i spil og konkurrencer, og 4 % benytter museernes hjemmesider for at blive underholdt (Op.cit. p.29). Webbrugerne har dog en række krav til, hvordan museernes hjemmesider ideelt set bør være. En museumshjemmeside bør således indeholde to niveauer, hvoraf den ene er praktisk med faktuel information om priser, åbningstider, aktiviteter osv. (brochuremuseet).

190 kommentarer til “samtidig at skræmme faste brugere væk”

  1. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours nowadays, yet I never found any attention-grabbing article like yours.
    It is pretty value sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content material as you did, the web will be much more useful than ever before.

  2. Very good written post. It will be useful to anyone who employess it, as well as yours truly :). Keep doing what you are doing – i will definitely read more posts.

  3. I will right away clutch your rss as I can not to find your e-mail subscription link or e-newsletter
    service. Do you’ve any? Please permit me know in order that I may subscribe.
    Thanks.

  4. I will right away snatch your rss as I can not to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service.
    Do you’ve any? Kindly permit me recognise in order that I may
    just subscribe. Thanks.

  5. We’re a bunch of volunteers and opening a brand new scheme in our community.
    Your web site provided us with useful information to work on. You
    have performed an impressive job and our whole neighborhood might be thankful to you.

  6. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
    A theme like yours with a few simple adjustements would really
    make my blog jump out. Please let me know where you got your theme.

    Bless you

  7. I’ll right away grab your rss as I can’t find your email
    subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any?
    Please allow me understand in order that I may subscribe.
    Thanks.

  8. I have been browsing online more than 3 hours lately, yet
    I never found any attention-grabbing article like yours.
    It is pretty worth sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made just right content as you did, the net will
    probably be a lot more useful than ever before.

  9. I have been browsing online more than 4 hours today,
    yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
    In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be
    a lot more useful than ever before.

  10. It’s appropriate time to make a few plans for
    the long run and it’s time to be happy. I have read this
    post and if I may I wish to suggest you few interesting things or
    advice. Perhaps you can write next articles relating to this article.

    I want to read more issues about it!

  11. I have been surfing online greater than 3 hours as
    of late, but I never discovered any attention-grabbing article like yours.
    It’s beautiful value enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made
    good content material as you probably did, the internet might be much more useful than ever before.

  12. Hello just wanted to give you a quick heads
    up. The words in your article seem to be running off the screen in Internet explorer.
    I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d
    post to let you know. The design look great
    though! Hope you get the issue resolved soon. Many thanks

  13. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours these days, but I never discovered any attention-grabbing article like yours.
    It is lovely worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content material as you did, the net will
    be a lot more useful than ever before.

  14. Hi! I’ve been following your website for a while now and finally got the courage to go
    ahead and give you a shout out from New Caney Texas! Just
    wanted to tell you keep up the great work!

  15. I will right away clutch your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
    Do you have any? Please let me understand so that I may subscribe.

    Thanks.

  16. Greetings from Ohio! I’m bored to death at work so I decided to
    check out your site on my iphone during lunch break.
    I enjoy the info you provide here and can’t wait to take a look
    when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my mobile ..
    I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, superb blog!

  17. Hola! I’ve been reading your web site for some time now and finally got
    the courage to go ahead and give you a shout out from
    Humble Tx! Just wanted to tell you keep up the excellent work!

  18. I am now not sure the place you are getting your info, however great topic. I needs to spend some time finding out much more or working out more. Thanks for great information I was on the lookout for this information for my mission.

  19. It’s perfect time to make a few plans for the longer term and it is time
    to be happy. I’ve learn this publish and if I may just I wish to suggest you
    few fascinating things or advice. Maybe you can write next
    articles referring to this article. I wish
    to learn even more things about it!

  20. I really like what you guys are usually up too. This kind of clever work
    and coverage! Keep up the fantastic works guys I’ve included you guys
    to my personal blogroll.

  21. It’s truly very complicated in this busy life to listen news on TV, therefore
    I just use world wide web for that purpose,
    and take the newest information.

  22. I’ll right away clutch your rss as I can’t find your email subscription link
    or e-newsletter service. Do you’ve any?
    Kindly permit me recognise so that I may just subscribe.
    Thanks.

  23. Great work! That is the kind of info that are supposed to be shared around the web. Disgrace on the search engines for no longer positioning this post upper! Come on over and seek advice from my site . Thank you =)

  24. One other issue is that if you are in a predicament where you don’t have a co-signer then you may actually want to try to wear out all of your school funding options. You can get many awards and other scholarship grants that will present you with funding to assist with university expenses. Thanks a lot for the post.

  25. You’ve made some really good points there. I looked on the internet to learn more about the issue and found
    most individuals will go along with your views on this website.

  26. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re using?

    I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a tough time
    choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
    P.S Apologies for getting off-topic but I had to
    ask!

  27. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to
    be happy. I have read this post and if I could I desire to
    suggest you few interesting things or suggestions.
    Maybe you can write next articles referring to this article.

    I want to read even more things about it!

  28. I enjoy what you guys tend to be up too. This sort of
    clever work and coverage! Keep up the great works guys I’ve added you guys to our blogroll.

  29. Have you ever considered about adding a
    little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all.
    However imagine if you added some great photos or video clips to give your posts more, “pop”!
    Your content is excellent but with images and
    video clips, this website could undeniably be one of the most
    beneficial in its field. Excellent blog!

  30. You’ve made some good points there. I looked on the internet to
    find out more about the issue and found most individuals
    will go along with your views on this website.

  31. I’ll immediately take hold of your rss feed as I can’t find your email subscription hyperlink or newsletter service.

    Do you’ve any? Kindly let me realize so that I may subscribe.

    Thanks.

  32. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
    I’ve read this put up and if I could I wish to
    suggest you some fascinating things or tips. Maybe you could write next articles regarding this
    article. I wish to learn even more things about it!

  33. Its such as you learn my mind! You seem to know so much approximately this,
    like you wrote the e-book in it or something. I think that you could do with some percent to force the
    message house a little bit, however other than that, that is excellent blog.
    An excellent read. I’ll definitely be back.

  34. Ahaa, its pleasant dialogue regarding this article at this place at this webpage, I
    have read all that, so at this time me also
    commenting at this place.

  35. I’ve been browsing online more than three hours today, but I
    never discovered any fascinating article like yours.
    It’s beautiful value sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers
    made good content as you did, the web will be a lot more useful
    than ever before.

  36. Hey there would you mind sharing which blog platform you’re using?
    I’m looking to start my own blog soon but I’m
    having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
    Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something
    unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

  37. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re using?
    I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a tough time
    choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
    Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something
    unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

  38. I absolutely love your blog and find almost all of your post’s
    to be just what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for yourself?

    I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write
    related to here. Again, awesome blog!

  39. I have been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any
    interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
    Personally, if all website owners and bloggers made good content as you
    did, the net will be much more useful than ever before.

  40. It is the best time to make a few plans
    for the future and it is time to be happy. I have read this post
    and if I could I want to suggest you some attention-grabbing issues or tips.

    Maybe you could write subsequent articles regarding this article.
    I want to learn more issues approximately it!

  41. I’ve been surfing online more than 4 hours today, yet
    I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.

    Personally, if all web owners and bloggers made good content as
    you did, the internet will be much more useful than ever before.

  42. Pingback: psikholog
  43. Thanks for the ideas shared in your blog. Another thing I would like to express is that weight loss is not information about going on a dietary fads and trying to get rid of as much weight as you can in a couple of days. The most effective way to lose weight is by taking it slowly and obeying some basic ideas which can make it easier to make the most out of your attempt to lose weight. You may understand and already be following a few of these tips, although reinforcing information never does any damage.

  44. Pingback: viagra
  45. I absolutely love your website.. Excellent colors & theme.
    Did you create this amazing site yourself?

    Please reply back as I’m hoping to create my very own blog and want to
    know where you got this from or just what the theme is called.

    Cheers!

  46. Pingback: revatio
  47. Pingback: site
  48. Pingback: 5mg cialis
  49. Pingback: cialis 20 mg price
  50. Pingback: mainoste
  51. Pingback: gtrelarm
  52. Pingback: lauramaze
  53. Pingback: vidalista 2.5
  54. Pingback: batiservis
  55. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.